Issue9 No 1

EFFECT OF POTASSIUM FERTILIZERS ON THE QUALITY AND QUANTITY OF FOUR VARIETIES OF COWPEA CROP

   
15 View   |   0 Rating
Updated   21/02/2018 10:14 AM

تأثير السماد البوتاسي في صفات الحاصل الكمية والنوعية لأربعة أصناف من محصول اللوبيا (Vigna unguiculata L. walp.)*

 

عثمان خالد علوان المفرجي                             ايمن إبراهيم محمد الجبوري

othman56@yahoo.com                          aymanibraheem72@gmail.com

قسم البستنة وهندسة الحدائق- كلية الزراعةجامعة ديالى

 

المستخلص

اجريت هذه التجربة في حقل قسم البستنة وهندسة الحدائق - كلية الزراعة - جامعة ديالى في الموسم الزراعي 2013 لغرض تقييم أداء أربعة أصناف من اللوبيا هي بلاك أي، رامشورن، محلي ورهاوية تحت تأثير إضافة السماد البوتاسي على هيئة كبريتات البوتاسيوم بثلاثة مستويات من عنصر البوتاسيوم هي 0، 160، 320 كغم K ھˉ¹ في صفات الحاصل الكمية والنوعية ونفذت تجربة عاملية باستعمال نظام القطع المنشقة وفق تصميم القطاعات العشوائية الكاملة (Split Plots in RCBD) واختبرت معنوية المتوسطات باختبار توكي (.H.S.D) عند مستوى احتمال 0.05. أظهرت نتائج الدراسة اختلاف أداء الأصناف معنويا اذ تفوق الصنف المحلي معنويا في صفات حاصل النبات، غلة المساحة ومتوسط وزن القرنة بأعلى القيم بلغت 00.1384غم نباتˉ¹، 20.94 طن ھˉ¹ و07.3غم على التوالي. فيما تفوق الصنف رهاوية معنويا في صفات متوسط عدد القرنات، طول القرنة ونسبة النتروجين والبروتين في البذور، ولم يكن تأثير الاصناف معنويا في متوسط عدد بذور القرنة ونسبة البوتاسيوم في البذور. وكان تأثير إضافة السماد البوتاسي معنويا اذ تفوق المستوى 320 كغم K ھˉ¹ في صفات حاصل النبات وغلة المساحة بزيادة عن المقارنة بلغت 24.47% و 24.75% على التوالي، بالإضافة الى نسبة البوتاسيوم في البذور وعدد القرنات، فيما تفوق مستوى المقارنة في صفة نسبة النتروجين والبروتين في البذور. ولم يكن التداخل بين الأصناف ومستويات البوتاسيوم معنويا لأغلب الصفات المدروسة.

الكلمات المفتاحية: اللوبيا، الأصناف، السماد البوتاسي.

 

EFFECT OF POTASSIUM FERTILIZERS ON THE QUALITY AND QUANTITY OF FOUR VARIETIES OF COWPEA CROP

 (Vigna unguiculata L. walp.)*

 

Othman K. A. Al-Mafragy1                           Ayman I. M. Al-Jubouri2

Horticulture and Land Scaping Dept. College of Aric., Diyala Univ., Iraq

ABSTRACT

This experiment was conducted in the field of College of Agriculture – University of Diyala during the season 2013 to assess the performance of four varieties of cowpea (Black eye, Ramshorn, Local and Rhaoah) and the effect of adding potassium fertilizer in the form of potassium sulfate of three levels of potassium (0.160, 320) kg h-¹ in the quality and quantity of yield by using split plots in RCBD .The  significance of differences between means were tested by using H.S.D. test at 0.05 level of probability. The results of study showed a significant difference in the performance of the varieties. The local variety was superior in plant yield, crop area and the average weight of pod highest values reached 1384.00 gm plant-1, 20.94 tons h-1 and 7.30 g respectively. The variety of Rhaoah was superior in the average number and the length of pods and the ratio of nitrogen and protein in seeds. The difference between varieties was not significant in the average number of pod seeds. The effect of adding potassium fertilizer was significant. The addition of potassium level in 320 kg h-1 was significant in plant yield and crop area increase from the comparison in 24.47% and 24.75% respectively, in addition to the ratio of potassium in the seeds and the number of pods. The level of comparison in the ratio of nitrogen and protein in the seeds was superior. The interactions between varieties and potassium levels were not significant for all the varieties.

Key worlds: Cowpea, Varieties, Potassium fertilizers.

_____________________________________

*Part of M.Sc. Thesis for Second Author.

 

 




Copyright © 2009-2017 by Diyala Agricultural Sciences Journal . All Rights Reserved
3:45