Issue9 No 1

STUDY OF PRODUCTIVE PERFORMANCE OF THREE VARIETIES OF JAPANESE QUAIL IN MEAT PRODUCTION*

   
70 View   |   0 Rating
Updated   21/02/2018 10:12 AM

دراسة الأداء الإنتاجي لثلاثة عروق للسمان الياباني في إنتاج اللحم*

 

خالد حامد حسن                                            علي رافع عبد الستار

hassan29875@yahoo.com                                                                     

قسم الثروة الحيوانية – كلية الزراعة – جامعة ديالى، العراق

 

المستخلص

أجريت الدراسة في حقل الطيور الداجنة التابع إلى قسم الثروة الحيوانية - كلية الزراعة – جامعة ديالى خلال فصل الخريف للعام 2014، لتحديد و مقارنة  الأداء الإنتاجي لثلاثة عروق من السمان الياباني هي الأسود، الأبيض والبني في ظل الظروف البيئية الطبيعية المحلية في العراق. استخدم في الدراسة 329 فرخ سمان بعمر يوم واحد تنتمي إلى العروق الثلاثة، وصممت التجربة وفق التصميم العشوائي الكامل وبواقع ثلاثة مكررات لكل عرق. وتم تسجيل القياسات للصفات الآتية: وزن الفرخ عند الفقس، وزن الجسم الحي الأسبوعي، الزيادة الوزنية الأسبوعية، استهلاك العلف الأسبوعي، كفاءة التحويل الغذائي.

 أظهرت نتائج الدراسة وجود تفوق عالي المعنوية (P< 0.01) للعرق الأسود على العرقين الأبيض والبني في صفة وزن الجسم عند الأعمار 1 ، 2 و 3 أسابيع، مع ملاحظة أن هذا التفوق المعنوي  قد تلاشى عند عمر 6 أسابيع، إذ بلغ وزن الجسم عند هذا العمر للعروق الأسود، الأبيض والبني 179.69، 171.65 و175.88 غم على التوالي. وجد أن هناك تفوقاً عالى المعنوية في استهلاك العليقة للعرق الأسود على بقية العروق في الأسابيع 1 ، 2 و 6 أسابيع. كما لوحظ تفوق العرق الأبيض معنويا على العرق الأسود في كفاءة التحويل الغذائي خلال الأسابيع الأربعة الأولى. أشارت النتائج إلى أن الزيادة الوزنية الأسبوعية أصبحت قليلة جدا في الأسبوع السابع مما يؤشر إلى أفضلية تسويق الطيور عند عمر 6 أسابيع.

الكلمات المفتاحية: السمان الياباني، العروق، انتاج اللحم.

 

 

STUDY OF PRODUCTIVE PERFORMANCE OF THREE VARIETIES OF JAPANESE QUAIL IN MEAT PRODUCTION*

 

Khalid Hamid Hassan                                 Ali Rafea Abd- Alsattar

         hassan29875@yahoo.com

Department of Animal Resources -College of Agriculture- University of Diyala.

ABSTRACT

The study was conducted at the poultry farm in the Department of Animal Resources - College of Agriculture - University of Diyala  during the Autumn season  of 2014, to determine and compare the productive performance of the three varieties of Japanese quail : black, white and brown, under the local natural environmental conditions in Iraq. Used in the study, 329 one day chicks belong to the three varieties, and the experiment was designed according to the Completely Randomized Design ( CRD ) with  three replicates for each variety.  Measurements were recorded for the following traits: The weight of the chick at hatching, weekly live body weight, weekly weight gain, weekly feed intake, and feed conversion efficiency.

The results showed a highly significant (P <0.01) superiority of black variety in live body weight, compared with white and brown varieties at ages 1, 2 and 3 weeks, furthermore, the results recorded that this superiority has vanished at the age of 6 weeks, therefore, the body weight of black, white and brown varieties at 6 weeks of age became 179.69, 171.65 and 175.88 g respectively. The results recorded that there is a high significant superiority in feed consumption of the black variety with compare to other varieties in the weeks 1, 2 and 6 weeks. Black variety superiority on the white variety in the feed conversion during the first four weeks was also observed. The results indicated that weight gain is becoming very few in the seventh week, which indicates to select the age of 6 weeks as a market age.

Key words: Japanese quail, varieties, meat production..

 

 

 

 

 

____________________________________

*Part of M. Sc. Thesis of the second author.

 




Copyright © 2009-2017 by Diyala Agricultural Sciences Journal . All Rights Reserved
3:45